Visste du at ….?

Etter åndsverkloven § 45c er hovedregelen at det ikke er tillatt å publisere bilder eller film av identifiserbare personer offentlig uten at de har samtykket til det.

Dette betyr at dersom du tar bilder av, eller filmer deltakere eller publikum på Landskappleiken, må du etter loven ha deres samtykke til å publisere dette offentlig.

Publisering på Facebook regnes som «offentlig» selv om man har en lukket profil. Og publisering på åpne sider/nettsider regnes alltid som «offentlig».

Etter åndsverkloven § 45c kan man publisere et personbilde offentlig dersom det har aktuell og allmenn interesse. Dette blant annet for at pressen skal kunne publisere bilder av personer som er aktuelle i nyhetsbildet uten å be om samtykke. Det er sjelden knyttet «aktuell og allmenn interesse» til helt vanlige mennesker som tilfeldigvis befinner seg på Landskappleiken.

Det kan publiseres bilder uten samtykke der en tilfeldig person synes, dersom denne personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet.

På Landskappleiken betyr dette at man gjerne kan publisere oversiktsbilder fra kappleiken, ettersom dette kan anses som en «forsamling» eller en «hendelse som har allmenn interesse».

Der enkeltpersoner er i hovedfokus, må man likevel innhente samtykke.

Brudd på åndsverkloven § 45c kan utløse krav på erstatning og oppreisning!

Dersom du er i tvil, er det ofte bedre å be om samtykke til publisering en gang for mye enn en gang for lite.

Spør om samtykke, da vel – det er ikke verre enn det :)

Illustrasjon_Foto_data_LAN.jpg